Aktuelt

Rett opp gulvet før du legger parkett

Skal du legge parkett? Da er det viktig å sjekke at gulvet er rett. Legger du parketten over et skjevt underlag, vil du ikke kunne få et like fint og holdbart resultat.

I Alt Fikset har vi solid kompetanse rundt avretting av gulv. Vi utfører også gulvlegging, og kan med det tilby et komplett tilbud med både avretting og legging av parkett for de som ønsker det.

Hvorfor er det viktig å avrette gulv?

Å avrette gulvet før du legger parkett er essensielt for å sikre at underlaget er helt flatt og jevnt. Dette er viktig fordi parkettgulv krever en stabil base for å ligge korrekt. Uten et jevnt underlag, kan parkettbordene ende opp med å ligge ustabilt. Dette kan føre til problemer som knirking når man går på det, ujevnheter som kan føles og sees, og i noen tilfeller kan det til og med føre til at treverket blir skadet over tid. En ujevn base kan også gjøre installasjonen av parketten mer utfordrende og tidkrevende. Derfor er det viktig å investere tid og ressurser i å avrette gulvet før parketten legges, for å sikre et langvarig, vakkert og funksjonelt gulv.

Hvordan foregår prosessen?

Prosessen med avretting av gulv innebærer flere trinn for å sikre at underlaget blir helt flatt og jevnt. Når vi kommer for å avrette gulvet, vil prosessen som oftest være som beskrevet under.

Forberedelse av underlaget: Det første steget er å rydde og rense gulvflaten for støv, smuss, og eventuelle løse materialer. Gamle gulvbelegg, limrester, og spiker fjernes. Det er viktig at underlaget er rent og tørt for å sikre god vedheft for avretningsmassen.

Reparere store ujevnheter: Hvis det er større hull eller sprekker i gulvet, må disse repareres først. Dette kan gjøres ved hjelp av en passende fyllmasse eller betong for å jevne ut grove ujevnheter.

Påføring av primer: En primer påføres over hele overflaten. Dette hjelper avretningsmassen å hefte bedre til underlaget og hindrer for rask tørking av avretningsmassen, noe som kan føre til dårligere resultat.

Blande og helle avretningsmasse: Avretningsmassen blandes i henhold til produsentens instruksjoner. Den flytende massen helles deretter utover gulvet.

Spre og jevne ut massen: Etter at massen er helt utover, brukes et avrettingsverktøy, som en sparkel eller rakel, til å spre og jevne ut massen over hele gulvflaten. Det er viktig å arbeide raskt og effektivt, da mange avretningsmasser begynner å herde relativt raskt.

Sørge for nivellering: Hele området blir nøye kontrollert og justert for å sikre at gulvet er i vater. Dette kan gjøres ved hjelp av et vater, laser-nivelleringsverktøy eller lignende utstyr.

Tørking og herding: Avretningsmassen må tørke og herde før parketten kan legges. Tørketiden varierer basert på type avretningsmasse, tykkelse, og rommets temperatur og fuktighet. Det kan ta alt fra noen timer til flere dager.

Sliping og finjustering: Når massen er fullstendig herdet, kan det være nødvendig å slipe overflaten for å fjerne små ujevnheter og sikre en helt glatt finish.

Rengjøring etter arbeidet: Til slutt blir overflaten nøye rengjort for å fjerne støv og småpartikler før parkettleggingen starter.

Som du leser, er det mye å ta hensyn til når du skal jobbe med avretningsmasse. I tillegg må du kunne jobbe effektivt og presist. ​​Med andre ord er dette noe som er lurt å overlate til profesjonelle.

Må du avrette gulvet før du legger parkett?

Hvis du velger å ikke avrette gulvet før du legger parkett, kan det føre til flere problemer som kompromitterer både utseendet og levetiden til det nye gulvet. Uten en jevn base kan parkettbordene legge seg ustabilt. Dette kan forårsake at gulvet knirker når man går på det, noe som ikke bare er irriterende, men også et tegn på at parketten ikke ligger riktig. I tillegg kan ujevnhetene føre til at plankene beveger seg eller bøyer seg over tid, noe som kan resultere i sprekker eller skader på treverket. Dette kan igjen kreve kostbare reparasjoner eller til og med utskifting av deler av gulvet.

Synlige feil

Estetisk sett kan et uavrettet underlag også påvirke hvordan parkettgulvet ser ut. Ujevnheter under parketten kan være synlige i form av bølger eller buer i overflaten, noe som reduserer gulvets visuelle appell. Slike feil kan også gjøre rengjøringen vanskeligere, ettersom støv og smuss samler seg lettere i sprekker og ujevne områder.

Over tid kan disse problemene forverres, spesielt i områder med høy trafikk, der konstant trykk og slitasje akselererer skade på et ujevnt underlag. Derfor er det å avrette gulvet før du legger parkett ikke bare en anbefaling, men en viktig del av prosessen for å sikre et varig og problemfritt parkettgulv.

I Alt Fikset hjelper vi deg gjerne med avretting av gulvet før du skal legge parkett! Vi kan også ta oss av selve gulvleggingen. Kontakt oss i dag!

bestill befaring

trenger du hjelp?

Om det så gjelder gulvlegging, avretting, parkett eller en annen form for oppussing og renovering, er Alt Fikset her for deg. Ta kontakt med oss og fortell oss om ditt prosjekt!
Les om våre

google anmeldelser

Vår høyeste prioritet er alltid at du som kunde skal bli fornøyd! Se hva våre tidligere kunder har sagt på Google om samarbeidet.